TERI

NL/EN

Fashion Film - Teri

Het bespoke herenlabel XHOSA lanceert de zeer indrukwekkende fashion film TERI. De film is duidelijk meer dan alleen een modefilm en snijdt belangrijke culturele, antropologische onderwerpen aan. TERI opent gesloten deuren en toont intieme Surinaamse tradities en hoe deze vertolkt naar XHOSA’s mens wear collectie met flair gedragen en gezien kunnen worden.


VRIJDAG 21 MEI 2021 OM 21.00 IS TERI TE ZIEN OP YOUTUBE

 


TERI

De short fashion film TERI brengt Surinaamse tradities, rituelen en trots op een intieme manier in beeld. Spiritueel erfgoed welke normaliter wordt ervaren en gedeeld achter gesloten deuren. Enkel In privé sferen doorgegeven van generatie tot generatie. De invloed van voorouderlijke geschiedenis op ons bestaan, gedrag en zelfbeeld is immens en prachtig bijzonder. Het realiseren hiervan en de bewondering hiervoor deed XHOSA inspireren de huidige collectie KABRA te ontwerpen en bracht daarmee de wens en gevoel van noodzakelijkheid dit in beeld te brengen met zich mee. Dit te delen en te vertalen van ontwerp tot film. Een verhaal zo sterk wat met trots gedragen en gezien kan worden.

KABRA Collection 2021

De KABRA collectie bestaat uit klassieke ontwerpen, subtiele finesse in afwerking en materiaal keuzes. De collectie doet denken aan Italiaanse eenvoudige maar stijlvolle designs. Kijk je iets verder, dan komen traditionele applicaties en prints afkomstig uit de Surinaamse cultuur je tegemoet. Speciaal voor deze collectie heeft XHOSA een mannelijke Koto ontworpen afgeleid van de Surinaamse klederdracht. Kotomisi, afkomstig uit het koloniale verleden voor vrouwen bedoeld om zich te bedekken, is briljant vertaald naar de man.

De collectie is in zijn geheel geïnspireerd op Surinaamse tradities en cultuur. Er worden borduur en applicatie technieken gehanteerd en vervaardigd in Suriname door vrouwen van Saramaccaanse afkomst die deze technieken al decennia toepassen. Zo zijn er een viertal traditioneel inheems geknoopte truien waar 112 uur handwerk in zit per trui. De twee wollen jassen binnen de collectie zijn handgeborduurd volgens traditionele technieken in een authentiek Tembe patroon.

Ieder stuk uit de collectie reflecteert naar de inspiratiebron, de geschiedenis van Suriname. Hoewel de inspiratiebron overduidelijk en krachtig is, is het niet bepalend. De collectie is voor eenieder met een verfijnde smaak, hunkerend naar authenticiteit, kwaliteit zonder geschreeuw maar wel met diepgang, een wenselijke aanvulling aan hun garderobe.

KABRA is net zo veelzijdig als zijn verhaal en achtergrond. Trots, waar, verhalend, traditioneel, diepgaand, gedetailleerd, onmiskenbaar en tijdloos.

“Cultuur is een gift die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Hiermee blijven wij verbonden met de voorouders die deze gebruiken tot stand hebben gebracht om ons zo in contact te houden met onze spirituele essentie”.

“Deze is onlosmakelijk verbonden met Surinaamse rituelen waarbij de basis wordt gevormd door traditionele klederdracht. De inspiratie voor deze collectie bestaat uit patronen, kleuren, handwerktechnieken en materialen die hier kenmerkend voor zijn. Door deze te verwerken in hedendaagse kledingstukken geeft XHOSA de volgende generatie de mogelijkheid om hun cultuur te integreren in hun dagelijks leven en wordt de boodschap opnieuw overgedragen”.

“Deze collectie is een eerbetoon aan onze voorouders. In Sranan Tongo noemen wij hen; KABRA.” - aldus XHOSA -

Nominaties

De film TERI is genomineerd voor Best Fashion Film door La Jolla International Fashion Film Festival. De uitslag zal bekend gemaakt worden op 24 juli 2021.

Klik hier voor de look book beeld materiaal.

Klik hier voor de officiële premiere van de fashion film TERI.

 

 

Niet voor publicatie. Voor meer informatie, beeldmateriaal of interview aanvragen neem contact op met hinde@blanchetheagency.com

blanche the agency